Књижевност, подсетник: дела Бранислава Нушића

    Пети разред:

-        ,,Хајдуци“ – роман за децу; непотребно је коментарисати јер га је упамтио свако ко је прочитао, а ко није треба да сноси последице (може да се „избави“ тако што ће прочитати препричавање негде на интернету, што вам тешка срца препоручујем);

-        Кирија“ – драма, једночинка – отац није платио кирије јер зарађује бедно и забављајући децу припремама за жељена путовања (што мајка не одобрава) пакује ствари по које ће доћи судски извршитељи. Иако је ова једночинка комична, остаје горак укус због тога што човек који годинама поштено ради не може да заради ни за кирију, а породични иметак стаје у два кофера.

Шести разред:

-        ,,Аутобиографија“, одломак („Часови географије“) – аутобиографски роман (припада књижевности, а не књижевно-научним врстама јер није класична биографија, већ роман базиран на догађајима из детињства и младости), хумористички, у овом одломку приповеда о томе како се наставник географије служио главама ученика да објасни ротацију, револуцију и кретање Месеца и Сунца.

-        Аналфабета“, једночинка у којој срески начелник са својим сарадницима покушава да дође до одговора на питање из министарства – колико има аналфабета у срезу. Необразована група људи на челу с начелником закључује да је аналфабета школски надзорник – једини који зна да ова реч означава неписменог човека. Посрамљени срески начелник закључује да ће сада министар макар знати ко је аналфабета (он, начелник, који је послао бесмислен податак). Дело критикује необразоване представнике власти.

Седми разред

-        Власт“ – Нушићева последња, недовршена драма. Министар је постао Тоза, за кога од његовог школског друга Добросава сазнајемо да је био најгори ђак и преварант у школи. До Тозе је немогуће доћи. Његови рођаци Арса и Милоја расправљају о феномену власти – што је човек на вишем положају, то мање види људе и њихове проблеме. Дело критикује људске мане: властољубивост, корупцију, отуђеност власти од народа…

Осми разред

-        Сумњиво лице“: Комедија прати пословни и приватни живот среског капетана Јеротија Пантића. Заплет настаје када Јеротије добије шифровану депешу (поруку, телеграм) да се у његовом срезу појавило сумњиво, антидинастички настројено лице коме треба ући у траг. У току драме који прати потрагу откривамо да су представници власти – Јеротије, Вића, Жика, Таса и други – користољубиви, подмитљиви, послушници који су спремни на све како би сачували и унапредили свој положај. Јеротије се посвећује потрази за сумњивим лицем како би ,,добио класу“, тј. виши положај. Паралелно, откривамо да је осумњичени младић Ђока заправо симпатија Јеротијеве ћерке Марице, да је због ње дошао у варошицу и да је Марица спремна да се уда за њега упркос настојањима родитеља да је удају за Вићу. Један од ликова је Алекса Жунић, који се отворено представља као срески шпијун јер му људи све говоре кад чују да је шпијун. Упркос срамоти коју доживљава у бесмисленој потери и приликом читања писма у коме ћерка о њему пише све најгоре, Јеротије је смислио причу помоћу које ће се министру представити у добром светлу.

-         

Коментари